maandag 20 maart 2017

Onderweg naar de Marquesas Dag 5

Deden we er gisteren nog twee uur over om de Parasailor op te zetten, hadden we het vandaag in een uur voor elkaar. Dit betekent dat we eerst het voorzeil wegrollen, de spinakerboom opbergen en alle lijnen die daarbij horen. Omdat we voornamelijk op een voor de windse koers varen, hebben we 's-nachts alleen het voorzeil uit staan, uitgeboomd met de spinakerboom. Als dit is opgeruimd kunnen we pas de Parasailor installeren. Eerst de lijnen klaarleggen aan de juiste kant van de boot, daarna het 140m² grote zeil aan dek sjouwen en aanslaan. Als alles is voorbereid kunnen we hijsen. Het blijft iedere keer toch wel weer een overweldigend moment als dit prachtige zeil de lucht in gaat. Over een paar dagen zijn we er helemaal los op en doen we het allemaal binnen een half uur.
Binnenhalen is zo gebeurt. Vanmiddag draaide binnen een minuut de wind van Noord oost naar Zuid Oost en zat het zeil helemaal verslingerd in de radardome. Door snelle actie hadden we het zeil binnen vijf minuten naar beneden. Deze vaardigheid hebben we dus nog wel onder de knie.

We varen ongeveer op 3 graden noorderbreedte in zuid-westelijke richting. Net voorbij Galapagos ontwikkelt zich een groot gebied met windstiltes, de zogenoemde 'doldrums'. Hier moeten we voorbij, omheen, onderdoor, langs, doorheen, we weten het niet helemaal. Gelukkig krijgen we hulp van onze goede vriend Gerard van der Horst van zeiljacht Sylfer. Helaas voor Gerard, zit hij in Nederland met gezondheids problemen, maar gelukkig voor ons heeft hij nu alle tijd om ons te adviseren en te helpen met routering. In overleg hebben we besloten om iets noordelijker te gaan varen, m.n. op 4 graden noord om zodoende iets meer wind op te pikken en de doldrums links te laten liggen. Vooralsnog gaan we nu zo'n 1500 mijl naar het westen, waarna we de evenaar pas kunnen oversteken. Voor het zelfde geld veranderd het weer beeld zodanig dat we al eerder over kunnen steken, maar dat zien we dan wel weer.

Inmiddels hebben we 550nm afgelegd. Nog 3450 te gaan.

Op 19/03/17 om 12.00 UTC was onze positie: 3*35"N bij 88*00"W

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten