zondag 2 april 2017

Onderweg naar de Marquesas Dag 18

Vandaag weer een mooi dag gemiddelde, van 150 mijl. Op deze manier schiet het aardig op.

Er zijn inmiddels, ongeveer 15 ons bekende, boten onderweg vanaf Panama naar de Marquesas. Een aantal daarvan maakt een tussenstop op de Galapagos, maar de meesten, gaan net als wij, rechtstreeks naar Frans Polynesie. De vloot is erg verspreid, in zoverre, een aantal zijn net vertrokken uit Panama terwijl een drietal er al bijna is. Wij liggen op de vierde plaats in het peleton.

Met behulp van de korte golf radio (SSB) hebben we via het 'Pacific Puddle Jump Radio Net', met de meeste schepen contact. Iedere avond om 01.00 UTC begint het 'netje'. Een net controller roept de schepen een voor een op en vraagt naar hun positie, wind, koers, snelheid en eventuele bijzonderheden voor het net.

"Acapella, Acapella, Acapella. This is the Puddle Jump netcontrol. How do you copy.
Netcontrol, this is Acapella. I read you loud and clear.
Acapella, this is netcontrol. Give us your position report please.
Net control, this is Acapella. All is well on board. Our position is 10*29'S,113*03'W. The wind is 15 kts from the Southeast. Speed 6.7 knots. Heading straight west, at 270*. No further news for the net.
Acapella clear".

Je hebt boten voor je en je hebt boten achter je, dus op die manier krijg je informatie hoe het in de vloot gesteld is en hoe de omstandigheden onderweg zijn.
Nadat alle informatie is uitgewisseld, is er ook ruimte voor onderling c.q persoonlijk contact. Dit geef je aan bij de netcontroller en deze verdeeld alle aanvragen.

Jonas deed in eerste instantie ook mee met het net, maar zij hebben energie problemen. Twee accu's zijn uitgevallen waardoor ze erg zuinig met hun energie moeten omgaan. Het gebruik van de radio trekt best wel wat stroom, waardoor ze besloten hebben om niet meer mee te doen. Wij krijgen nu hun positie en aanvullende informatie door via de mail. Pandora, deed sowieso niet mee, want die hebben geen SSB radio. Met hen hebben we contact via de satelliet telefoon.

Nog iets minder dan 1500 nm te gaan.

Op 01/04/17 om 19.00 UTC is onze positie: 10*29'59"S bij 113*03'48"W

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten