dinsdag 11 april 2017

Onderweg naar de Marquesas Dag 27

Goed, het wordt dus woensdag ergens in de loop van de middag dat we aankomen. Laten we hopen dat het dan nog licht is, want je wilt niet in het donker in deze baai aan komen. De Baai van Anutoa op Hiva OA, is klein en erg druk. Het ligt hier behoorlijk vol met boten. Deze schepen hebben allemaal twee ankers uit, eentje voor en een achter. Ze doen dit zodat er meer boten in de baai een plekje kunnen vinden en om de kop van de boot in de richting van de swell te houden, waardoor je comfortabeler ligt. Dit betekent dus ook dat de schepen vrij dicht op elkaar liggen waardoor het niet raadzaam is om in het donker hier tussen door te manoeuvreren om een vrije ankerplek te zoeken.
Een alternatief is een baai, 10 mijl verderop, waar je wel gemakkkelijk in de avond kunt aankomen. Temeer ook,omdat het nagenoeg volle maan is, waardoor je toch wel een redelijk zicht hebt in het donker. Deze baai, Hannamoena, is ruim en overzichtelijk, ligt in de luwte van een berg en heeft goede zand grond om te ankeren. We gaan het zien.

Als iedereen twee ankers uit heeft staan, ben jij ook wel verplicht om dit te doen. De twee ankers beperken de draai cirkel, dus daar moet je wel in meegaan. Ons hek-anker ligt in het vooronder en dat moet ik eerst helemaal uitgraven. Eerst moeten er vijf volle jerrycans met diesel uitgehaald worden, ongeveer 10 landvasten, dan nog een hoop losse zooi, om uiteindelijk mijn reserve hoofd anker van 35 kg te bereiken. Als dat er dan allemaal uit is, kom ik helemaal onder op, bij het hek-anker. (Het heet daar niet voor niets 'vooronder' ;-))
Het zal best nog wel even een klusje worden om dit, op volle zee, op een behoorlijk bewegende boot voor elkaar te krijgen. Laten we maar hopen dat er ergens een moment komt dat het enigszins rustig is, om dit klusje te klaren.

OP 10/04/17 om 20.00 UTC is onze positie: 9*28'89"S bij 133*46'53"W

Nog 310 mijl te gaan.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten