zondag 1 september 2013

Citro

De Citizen Resque Organisation, Citro is een organisatie min of meer gelijk aan de KNRM. Ze hebben de beschikking over een prachtig reddingsschip van een bepaalde klasse, de Dick Braakman, zoals ze die ook in Nederland hebben. De Citro is 24/7 oproepbaar via marifoonkanaal 16 of via telefoonnummer 913.
Gisteren hebben we de fietsen weer te voorschijn gehaald en zijn naar het strand gefietst. Ongeveer twintig minuten vanaf het Spaanse Water heb je een aantal resorts en stranden, Jan Thiel, Zanzibar, La Papagayo.
In onze herinnering was Zanzibar een heerlijk knus strand met lekkere lounge bedden en een gezellige, in Marokkaanse stijl opgetrokken, bar.
Dat viel een beetje tegen. Allereerst moesten we entree betalen om ├╝berhaupt op het strand te mogen liggen. Daarnaast moest je betalen voor een bedje, wat ik overigens normaal vind, maar in dit geval vind ik het wel dubbelop. Het knusse was verdwenen het was allemaal erg strak en trendy.

Het Spaanse Water is een beetje onhandige plek om te liggen. Er is weinig tot niets in de beurt. Wel gaat er iedere dag een gratis busje naar de Supermarkt, 20 minuten verderop, maar voor alle activiteiten die je doet heb je een auto nodig of je moet met het openbaar vervoer.

De wind zet iedere dag flink door, hetgeen zeer goed is voor onze energie voorziening. We hebben al de hele week zo'n 75% van onze accucapaciteit alleen door wind en zon. Nadeel van de wind is dat wanneer je met je rubberboot terug gaat naar de grote boot, je kletsnat wordt. Er staat hier, door de wind, een korte en behoorlijk steile golfslag. Alle boten liggen pal tegen de wind in dus iedereen wordt nat.

Na terugkomst van het strand zijn we maar in onze zwemkleding in het bootje gaan zitten.

Om 22.00 uur gisteravond, zaten we nog een beetje te genieten van de heerlijke avond tot we plotseling op de marifoon een, "All Ships, All Ships, All Ships", hoorden.
Het bleek dat er een hulp oproep was van een vastgelopen schip. Wij zijn in ons rubberbootje gesprongen om te kijken of we konden assisteren. De Vela had als enige de oproep ook gehoord en kwam ook zijn diensten aanbieden. Er waren gelukkig geen persoonlijke ongelukken maar het scheepje zat goed vast. Wij konden verder niets doen om het schip los te krijgen. Om te voorkomen dat hij verder op de ondiepte zou schuiven hebben we een achteranker uit gebracht zodat hij daar gezekerd was.

In de tussentijd hebben we een aantal keer de Citro opgeroepen via de marifoon. Geen reactie!
We hebben ze gebeld via 913.
Er werd niet opgenomen!
Ze zijn dan weliswaar 24/7 oproepbaar maar bereikbaar is iets anders. Vanochtend om 10.00 uur kwamen ze kijken en hebben het scheepje vlot getrokken.
Je zal toch in levensgevaar verkeren, dan moet je lang watertrappelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten