maandag 15 juli 2013

Grote schoonmaak

In eerste instantie was gepland om zaterdag 13 juli, zwemmend, de grote oversteek te maken naar Klein Bonaire maar aantal deelnemers had meer belangstelling om mee te doen aan 'de grote schoonmaak'.
Ongeveer één keer per kwartaal organiseert een duikschool een zogenoemde Clean-Up Dive. Het is de bedoeling om met zo veel mogelijk duikers de zeebodem schoon te maken. Dit keer was de stadspier aan de beurt. Hier liggen altijd heel veel bierflesjes, autobanden, accu's, oude schoenen etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt er wel. (Nu kun je je natuurlijk afvragen hoe dit komt maar daar kun je maar beter niet bij stil staan.)
Deze keer was het de beurt van onze duikschool, Yellow Submarine, om e.e.a. te organiseren. Dat hebben ze dan ook perfect gedaan. Er was voldoende reclame gemaakt en er waren ongeveer honderd vrijwilligers die wel wilden helpen met schoonmaken.
We kregen gratis lucht en voor ieder koppel was er een zak beschikbaar om het verzamelde vuil in te doen. Na afloop 's avonds zou er voor alle deelnemers een BBQ georganiseerd worden. (De gratis BBQ was perfect, kan niet anders zeggen)
Zaterdag om 10.00 uur was er een briefing bij de duikschool. Daarna werden alle deelnemers, met duikmateriaal en al, naar de stadspier gebracht. Normaliter mag je hier niet duiken om dat er veel schepen aan- en afmeren. Nu was het 'even' rustig. Om 13.00 uur moest iedereen weer boven zijn want er werd een groot schip verwacht.
De begeleiding en de opvang was prima. Het was wel jammer dat de ambtenaren van de Stinapa (Stichting Natuur Park Bonaire) erg formeel waren. Iedereen moest zijn duikpenning laten zien en je mocht absoluut niet met handschoenen duiken. (Je mag hier sowieso niet met handschoenen duiken om te voorkomen dat je, ongewild, het koraal beschadigd. Lijkt mij niet meer dan logisch).

                          Klaar voor onder water.
                          Het was een prachtige duik.

In dit geval had men wel iets meer coulance mogen tonen. We hebben zelfs gehoord dat er boetes zijn uitgedeeld aan mensen die wel met handschoenen doken. In hoeverre het waar is weet ik niet.

Nu is het zo dat ik zeker niet in een andermans vuil ga zitten graaien zonder handschoenen te dragen dus ik heb mij er weinig van aangetrokken. Het lijkt wel of de eilandbewoners niet willen dat deze schoonmaakactie plaatsvindt. Jammer.
Al met al was het een groot succes en er is enorm veel vuil van de bodem verwijderd.

3 opmerkingen:

 1. Hallo, Martin en Ellen en rest..... zie dat jullie eindelijks iets nuttigs doen -:) we volgen jullie allemaal ,zo langzamerhand zijn de meeste weer in Nederland of komen binnen kort aan. De cula is binnen en ook de Dixbay ( de Mathiba komt 27 juli binnen we zullen ze verwelkomen) daarna ga ik naar Suriname voor wat klussen op de boot en ga daarna naar Aruba om 3 weken in ons ons vakantie te vieren met Ineke.

  Van uit Nederland doe iedereen de groeten .....
  SY- Regina. Johan en Ineke.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha in ons ons moet zijn ons huisje.........

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi initiatief om de schoonmaak van de zee te bevorderen!

  BeantwoordenVerwijderen