zaterdag 16 maart 2013

Heroes day

Op bijna ieder eiland maken we wel een nationale feestdag mee. Het gevolg is dat de winkels dicht zijn, de mensen vrij hebben, dus veel drukte en gezelligheid, eten, drinken en muziek.
Op Bequia was het gisteren HEROES DAY (heldendag).
We hebben er dus maar een gezellige dag van gemaakt, samen met Norma en Franz van de Vela en Lies en Gerard van de Sylfer. We zijn met een soort safaribusje gaan toeren.
De chauffeur was een zeer enthousiaste man, die ons van alles vertelde over het eiland, de bomen en vruchten, de walvisvangst en..... die als hobbykok lekkere recepten wist met lobster.
Heroes Day is bedoeld om alle helden te herdenken en sinds gisteren is er een nieuwe held bij gekomen.

Gisterochtend tijdens het standaard snorkelrondje om de boot en inspectietocht naar het anker, zag Martin dat de ankerketting door een meerboei geschaakt was. Ze waren tijdens de nacht om elkaar heen geslingerd, we konden geen kant meer op. Het anker zou nooit meer los komen uit de wirwar van touwen.
Dus.... na het gezellige toertje doken we met snorkels, flippers, een scherp mes en ons noodduikflesje het (warme blauwe) water in. Franz van de Vela had al hulp aangeboden als we er niet uitkwamen.
Na rijp beraad besloten we de boei eraf te snijden en de rest van het touw om onze ketting terug te draaien. Het werkte perfekt. Martin dook een paar keer naar beneden, met het mes tussen zijn tanden, en wist de boel te ontrafelen.

Terwijl ik alles op foto vast probeerde te leggen, verdween de onderwatercamera in de diepte.....maar ook deze heeft Martin weer boven water gehaald.
     
HEROES DAY op 14 maart wordt voortaan Martin Dag, ik ben heel trots op je !

1 opmerking: