zaterdag 20 mei 2017

De boot bepaalt waar we naar toe gaan. Dag 1

In principe zijn we onderweg naar Papeete, de hoofdstad van Tahiti en het administratieve centrum van Frans Polynesie. Hoe we er precies naar toe gaan is ons nog niet helemaal duidelijk. We zijn van Nuku Hiva vertrokken nadat we een nieuwe startaccu geinstalleerd hadden. Het was onze bedoeling om de atollen van de Tuamotus Archipel te gaan ontdekken, op een afstand van ongeveer 400 mijl varen. Dit zouden we in drie dagen moeten kunnen halen.

Een uurtje varen vanaf Nuku Hiva begeeft plotseling een van onze kaartplotters het. Gelukkig hebben we er twee, maar het idee om straks zonder "Tom Tom" midden op de Stille oceaan te zitten, spreekt ons niet aan. Terug gaan is ook niet echt een optie, want in Nuku Hiva kunnen ze dit probleem ook niet oplossen. We denken dat het komt door dat de kwaliteit van onze service batterijen achteruit gaat. We gaan door. God zegen de greep. We hebben een tweede plotter en op de computer staat ook nog een navigatie programma.

In principe hebben we in Tahiti de meeste mogelijkheden om nieuwe accu's te kopen en om te bekijken of hiermee de problemen zijn opgelost. Zoniet, dan kunnen we daar op ons gemak wel beslissen hoe het verder moet.
Om in Tahiti te komen moeten we dwars door de Tuamotus. Als alles goed gaat en heel blijft, kunnen we daar wellicht toch nog wel een tussenlanding maken van een paar dagen, om daar van het mooie blauwe water en het echte Polynesie gevoel te genieten.

Het binnen varen van een atol kan soms wat lastig zijn. Je moet dit goed plannen mbt tot hoog- en laag water. Ook is het belangrijk dat je het midden op de dag doet opdat je goed zicht hebt op de soms grote stukken koraal die vlak onder het water oppervlak groeien. De 'coralheads', ook wel bommies' genoemd zijn erg hard als je er tegen aan vaart, maar met zonlicht, schuin van achteren zijn ze goed te zien en gemakkelijk te omzeilen.

We gaan er niet echt op plannen, maar als het zo uitkomt zullen we de kans hoogstwaarschijnlijk niet voorbij laten gaan. De boot bepaalt dus uiteindelijk waar we naar toe gaan.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten