dinsdag 3 maart 2015

Cuba, wat een bijzonder land (update met foto's)

Na ons uitstapje naar Trinidad stond een bezoek aan Havana op het programma. In de marina hebben we het zo kunnen regelen dat we daar de boot een paar dagen konden achterlaten, waardoor we met een gerust hart op pad konden gaan.
Wanneer je door de vergane glorie heen kunt kijken, zie je de grandeur van wat Havana eens moet zijn geweest. Prachtige oude gebouwen, leuke kleine straatjes, verborgen galerijtjes, koffie tentjes, winkeltjes, terrasjes, heerlijke eettentjes, alles wat een echte wereldstad te bieden heeft.

Na een dag Havana, zijn we verder gereisd naar Pinar del Rio, Viñales, een klein stadje in het westen van het land. Viñales ligt aan de rand van de "Stille Vallei". Hoewel het stadje/dorpje vrij toeristisch is, stap je hier nog verder terug in de tijd. Op de rug van een paard hebben we vijf uur door de vallei gezworven. Hier kun je echt alleen maar met paard en wagen of met een ossenkar komen. Onze gids heeft ons naar een 'Finka' gebracht waar ze tabak verbouwen.        Het geheim van de Cubaanse sigaar is dat ze met honing geplakt worden.

Te voet zijn we door een grotten stelsel gegaan en hebben heerlijke sapjes gedronken bij een fruitteler. De grond waarop de mensen verbouwen is meestal gepacht en ze moeten dan ook 90% (!!) van de opbrengst afstaan aan de staat. (Hebben wij in Nederland toch weinig te klagen)
In Cuba slaap je, in 'Casa's Particulares', dit is vergelijkbaar met een Bed&Breakfast bij ons. Omgerekend ben je met 2 man €27 inclusief ontbijt per nacht kwijt. Iedere Cubaan mag een paar kamers van zijn huis ter beschikking stellen voor de verhuur. Met dien verstande, dat wanneer je aan dit programma meedoet, je ongeacht de bezetting, €300 per maand afdraagt aan de staat. De meeste Casa's proberen je te strikken om het diner ook bij hen te gebruiken, waardoor ze wat extra  verdiensten hebben. De kwaliteit van het eten is vaak goed en de prijzen liggen op het zelfde niveau als dat van de restaurants, waar je voor een tientje een driegangen menu voorgeschoteld krijgt. Prima vertoeven dus.
Het vervoer is ook prima geregeld. Voor de korte afstanden neem je de fietstaxi of een paard en wagen taxi, kosten €1. Voor de langere tochten ga je met de bus of stap je in zo'n prachtige old timer. Hier moet je wel even opletten want sommige van die auto's zijn zo oud en krakkemikkig dat je letterlijk en figuurlijk vergast wordt, door een lekke uitlaat, wanneer je achterin zit. Voor de foto, ziet het er echter prachtig uit.
Na bijna 3 weken Cuba is het weer tijd om verder te gaan. De gemakkelijkste manier voor ons om hier vandaan naar Key West in Florida te gaan is om eerst Islas Mujeres (Het vrouwen eiland) in het meest Zuidoostelijkste puntje van Mexico aan te doen. Als het weer het toe laat gaan we woensdag die kant op. We hopen daar ook weer behoorlijk internet te kunnen krijgen opdat we de Cuba foto's kunnen publiceren voordat we Amerika bereiken. Jullie gaan het zien.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten