zondag 22 februari 2015

Geen internet, wel SSB (update met foto's)

Hoewel het internet in Cuba erg moeilijk te krijgen is, zijn we niet voor één gat te vangen. Met behulp van de SSB radio kunnen er ook berichten op het blog geplaatst worden. Zonder foto's weliswaar maar dat mag de pret niet drukken. De foto's komen wel weer in een aparte bijlage.
De overtocht van Jamaica naar Cuba heeft precies 50 uur in beslag genomen. In de planning zouden we er 52 uur over doen, maar deze uitkomst is natuurlijk veel beter. Onderweg werden we gelukkig weer eens een heel stuk door dolfijnen begeleid. Plotseling zijn ze er en dan zwemmen ze een heel stuk, zeker wel een half uur, met je mee. Even zo snel als ze komen zijn ze ook weer verdwenen. Het blijft altijd bijzonder, zulke ontmoetingen. Onderweg hadden we wind, geen wind, heel veel wind en alles daar tussen in. Ongeveer de helft van de tijd konden we zeilen.
Onze eerste indrukken van Cuba
 
Ché en Fidel kom je overal tegen

In Cuba stap je 50 tot 100 jaar terug in de tijd. Aan de ene kant is het best heel modern hier maar aan de andere kant kijk je echt je ogen uit. De meeste jongelui hier, hebben een behoorlijk nieuwe GSM waar ze net als de rest van de wereld de hele dag mee bezig zijn, maar internet op je telefoon is onmogelijk en Wi-Fi bestaat hier nagenoeg niet.
Het openbaar vervoer gaat voor een groot deel nog met paard en wagen en het algemene stadsbeeld wordt gedomineerd door fietstaxi's.
Natuurlijk kijk je ook je ogen uit naar de prachtige oude Amerikaanse auto's. Over het algemeen zijn het rijdende wrakken maar op het eerste gezicht zien ze er geweldig uit.
Het leven is hier spotgoedkop, een brood kost 20 cent, een ananas een kwartje, vier koffie met een koekje voor één euro en voor 10 euro krijg je in de meeste restaurants een drie gangen menu.

Samen met Rob en Annemieke van de Charlie II en hun gasten Theo en Marijke, zijn we met een enorme slee naar het dorpje Trinidad geweest. Heel veel vergane glorie, maar wel op de lijst van wereld erfgoederen. Prachtig.
Doordat er heel veel koude wind van af de Amerikaanse oostkust deze kant op komt liggen de gemiddelde temperaturen ver onder normaal. Voor het eerst in twee jaar tijd hebben we weer onder een dekbed geslapen. De nachttemperatuur ligt rond de 10 graden en overdag is het zo 20 tot 25 graden.
De "Northerlies" bepalen ook de wind en de afgelopen paar dagen moesten we echt de boot bewaken, vanwege de harde wind en de golven in de baai. Gemiddeld stond er de hele dag door zo'n 35 knopen wind. Er was echt paniek want er zijn zeker 5 schepen van hun anker geslagen.
Deze kwamen we tegen in Cienfuegos. Belgen ;-))
 
De Acapella ligt nu in de marina, waardoor we van de week een paar uitstapjes met overnachting kunnen maken. Eerst gaan we een paar dagen naar Havana en daarna door naar het westen, naar het platteland, waar je nog echte cowboys schijnt tegen te komen. Ik ben benieuwd.

Wordt vervolgd....

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

1 opmerking: