zondag 1 februari 2015

Jerk

 
In het Engels of Amerikaans is "jerk" (spreek uit: djurk) een scheldwoord met uitge- breide toepassingsmogelijkheden, van het simpele 'aso' tot 'grote kl... zak' en alle schakeringen die daar tussen zitten.

In Jamaica, is jerk een mengsel van specerijen. Op ieder hoek van de straat verkopen ze deze kruiden, los in plastic zakjes maar ook als olie. De jerk is behoorlijk pittig maar wel erg lekker. Je kunt het heel goed gebruiken om vlees te marineren. In de meeste restaurantjes serveren ze jerk chicken, jerk pork en jerk beef. Het vlees heeft uren op de BBQ gelegen, is lekker knapperig en super gaar. Heerlijk.
Het ziet er niet uit maar is wel erg lekker.
Norma, verkoopt onder andere zelf gemaakte jerk olie.

Anders dan op Ile a Vache, zijn de boatboys hier minder vasthoudend, als je tegen ze zegt dat je geen business voor ze hebt, dan roepen ze "Ya mannnnn, no problem" en gaan weer weg. Over het algemeen zijn de mensen zeer vriendelijk en goedlachs.
Clive, the Banana man.

We varen aan de noordkant van Jamaica in de richting van Montego Bay, van waar uit we willen oversteken naar de Kaaimaneilanden. Doordat de wind uit de noordoost hoek komt is de zee hier over het algemeen wat onrustiger dan aan de zuidkant. De baaitjes liggen hier ook meer open naar het noorden waardoor er toch behoorlijk wat swell staat.
Jamaica is wel alles wat we er ons van hadden voorgesteld. De mensen zijn super relaxed, je ziet inderdaad heel veel rasta's lopen, het ruikt overal naar weed en de reggae muziek is alom vertegenwoordigd. Het is hier ook wel duur, de prijzen in de supermarkt liggen zeker op Nederlands niveau.
Het water is hier echt wel blauw.

Met de lokale bus of lopend maken we uitstapjes om de omgeving te verkennen. Je hebt hier bijvoorbeeld de Blue Lagoon, waar de gelijknamige film met Brook Shields in de hoofdrol is opgenomen, kleine baaitjes met strand, watervallen en natuurlijk de dorpjes.
                                          Kortom Jamaica is gewoon leuk.

1 opmerking: