dinsdag 18 februari 2014

Voortschrijdend inzicht

 
Wanneer je in een haven ligt, met een stekker in het stopcontact, is het leven aan boord van een boot vrij eenvoudig.
Je hebt de beschikking over elektriciteit, warm water en over je energieverbruik hoef je niet na te denken. Wanneer je achter je anker ligt en afhankelijk bent van zonne- en windenergie, ziet de wereld er plotseling heel anders uit. 
Aan de kant kun je onbeperkt water bijvullen en je elektrische boiler zorgt ervoor dat je altijd heet water hebt. 

Achter je anker is het hete water na drie dagen op, of in ieder geval koud. 
Wanneer je de motor laat draaien  heb je na een uurtje wel weer een boiler vol met heet water, maar ja, de motor aan zetten, dat wil je eigenlijk niet. Zeker niet zolang je het kunt redden met de windmolen en zonnepanelen. 

Water maken is een ander hoofdstuk. We hebben twee tanks van allebei ongeveer 200 liter. Als de één leeg is, schakelen we om naar de ander.
Het was altijd zaak om er dan voor te zorgen dat de lege tank zo snel mogelijk weer gevuld werd. 
Voorheen liet ik meestal, zodra het ook maar enigszins mogelijk was, de watermaker een uur of vijf draaien. Dan moest de motor ook wel aan, want anders trok je de accu's leeg. 
Voordeel was, heet water en de batterijen werden ook weer goed opgeladen. Nadeel, het is niet echt goed voor je motor. 
We doen het nu anders. Er is zon en wind genoeg, dus de accu's worden regelmatig en goed opgeladen. 
Meestal zo rond twaalf uur 's middags staat de SOC (de laadtoestand -State Of Charge- van de accu's) op 100%. 
Nu laten we de watermaker een uurtje of twee draaien op de accu's en daarna gaat ze weer uit. In plaats van één keer in de zoveel tijd, maken we nu bijna iedere dag een paar uurtjes water.
Dit werkt prima op de accu's en heeft geen nadelige gevolgen voor de motor. Na een paar dagen hebben we alleen geen heet water meer, maar daar verzinnen we vast ook nog wel iets op. Voor de afwas koken we af en toe maar een keteltje water. 

Het is toch goed dat er af en toe iets fout gaat, want daardoor ga je wel weer op een andere manier naar je omgeving kijken. Of is dat voortschrijdend inzicht?

Van onze goede vriend en technisch adviseur Hans, een nazaat van één van Neerlands beroemdste zeevaarders, ontvingen we het volgende bericht: 
"Houd in ieder geval een stuk spek op voorraad als lekdichter, mijn oudoom Michiel Adriaanszoon de Ruyter, deed dat ook. Groetjes...".

Laten wij dat nou toch zomaar in huis hebben ;-))
Zo zie je maar weer, dat het inzicht, uiteindelijk toch gewoon op zijn schreden terugkeert. 
1 opmerking:

  1. Het ziet er wel heel erg gezellig uit hoor! Gaat dat wel goed met de accu?

    BeantwoordenVerwijderen