donderdag 4 oktober 2018

Fiji

In SavuSavu, schrijven we ons in voor een seminar van Curly Carswell. Hij woont en zeilt al zo’n 40 jaar in Fiji, kent alle mooie plekjes en weet de routes om er te komen. Er zijn heel veel bommies rond de eilanden en om veilig tussen deze koraal bergen door te laveren krijgen we, tegen een kleine vergoeding, de waypoints en routes van Curly. Na bestudering van de diverse routes én met uitleg van Curly, kunnen we met een gerust hart op weg.


Samen met de Eye Candy vertrekken we naar Viani Bay, om daar te gaan duiken bij het Rainbow Reef. Deze duikspot staat in de top 10 van de wereld. Bij de Dive Academy, die gesitueerd is in Viani Bay, boeken we 2 duiken.


 Het is absoluut een top duikplek. We zwemmen door een lange tunnel naar beneden en komen uit in een ravijn dat vol zit met vis en kleurrijk koraal. De duikplek heet niet voor niets ‘Rainbow Reef’. De vele kleuren die je ziet zijn fenomenaal.


Na terugkeer van de duik staat er een heerlijke Indiase lunch voor ons klaar.


Viani Bay is een prachtige beschutte baai. Via de radio krijgen we berichten over harde wind en regen maar bij ons schijnt de zon en het water is spiegel glad.
Naast de duikschool staat een lagere school. De kinderen uit omliggende dorpen worden ‘s ochtends en ‘s middags, niet met de schoolbus, maar met de schoolboot gebracht en gehaald. 


Het onderwijs is goed geregeld. De voertaal op school is Engels en het is gebruikelijk op al deze eilanden dat de kinderen een school uniform dragen. Aan de kleur kun je zien, op welke school ze zitten.Natuurlijk gaan naast alle leuke dingen de onderhoud klussen aan de boot gewoon door. Het grootzeil moest gerepareerd worden en de watermaker had ook dringend weer aandacht nodig.
We hebben weer internet en kunnen hierdoor regelmatig contact houden met Nederland. Met Martin’s moeder gaat het steeds minder goed, dus we stellen onze plannen iedere keer weer bij en houden rekening met een versnelde terugkeer naar Nederland.
Van de week is mam met de ‘wens ambulance’ vanuit Friesland naar Eindhoven gebracht om haar dochter nog een keer in haar eigen huis te kunnen bezoeken.Via Alberts Cove op het eiland Rabi (spreek uit Rambi), waar we met samengeknepen billen tussen de bommies doorvaren, komen we bij het Paradise Resort op Taveuni. We liggen met nog een paar boten aan moorings voor het resort. Eenmaal aan land worden we als gasten verwelkomd en mogen van alle faciliteiten gebruik maken. Deze week is een soort 'second honeymoon', we genieten volop.


Voor vertrek gaan we nog langs de groenten tuin van het resort, waar we een rondleiding krijgen van Elvin. Hij weet veel van de medicinale werking van alle planten en geeft ons ook nog een paar heerlijke Indiase recepten mee. Ooit geweten dat vrouwentong of Sansevieria goed is voor in de slaapkamer en de bladeren, indien verwarmd, als compress op zere ledematen kunnen worden gebruikt? Papaya is niet alleen lekker, maar ook goed tegen allerlei kwaaltjes.We bezoeken de slager bij de cattle farm. De koeien zijn net geslacht, dus supervers vlees.
De snelkookpan tevoorschijn gehaald en er wordt weer voor de komende weken rendang en beef curry geweckt.


De weerberichten zijn inmiddels gunstig genoeg om richting zuider eiland, Viti Levu, te vertrekken.
We hebben genoten van ons weekje in het paradijs.

Acapella voor Paradise Resort, Taveuni                                  Iedere dag verse bloemen

In de honeymoon hangmat

Zoek het verschil...

Jammen met Eric en Jacob, aan boord van de Jonas

                                                            Volop gezelligheid met Jonas en Scoots

Geen opmerkingen:

Een reactie posten