zaterdag 16 januari 2016

St.Croix


Wat een heerlijk eiland om te zijn, maar wat vreselijk om er te liggen. Het eiland is 27 mijl lang en op zijn breedste punt, 7 mijl. Het is omringd door het grootste koraal rif in de gehele Carieb. Mede daardoor zijn er maar weinig anker plekken en de plekken die er zijn, zijn bezet of liggen vol in de wind.
We nemen afscheid van Linda en Bob

We liggen hier enorm te rollen, de stroming en de wind zijn constant in gevecht met elkaar. Het gevolg is dat de boot iedere keer over haar eigen anker vaart en dat de wind vol in de kuip staat. 
We doen 's nachts geen oog dicht. De boot rolt, piept, kraakt en beweegt alle kanten uit, behalve de goede. 

Gelukkig hebben we wel een goede indruk gekregen van het eiland zelf. Met Rudi en Marijke van de Lizzy hebben we een auto gehuurd om het eiland te verkennen. Het is hier overal prachtig groen. Op een aantal plekken kom je zelfs, tropisch regenwoud tegen. Zelf vinden de Cruzans -zo noemt de lokale bevolking zichzelf- dat ze geen rain forest hebben maar een drizzle forest. Voor ons maakt het niet uit. Groen is groen.
En...ze hebben hele lekkere rum

Het tochtje over het eiland was leuk. St.Croix is ooit Deens geweest maar de Denen hebben het eiland ergens begin 1900 verkocht aan de Amerikanen voor 25 miljoen dollar, wat in die tijd best een enorm bedrag moet zijn geweest. Je komt de Deense invloeden nog op heel veel plekken tegen. Er zijn twee grote plaatsen/dorpen, 'Christiansted' en 'Frederiksted', ook vind je heel veel Scandinavische architectuur op het eiland.

Los van dat alles, bracht dit toertje ons langs de 'bierdrinkende varkens'. Deze beesten zijn dol op alcoholvrij bier. Je geeft ze een blikje, dit kauwen ze open en wanneer het leeg is spuwen ze het blik weer uit.
Aan de ene kant is het zeer vermakelijk maar aan de andere kant draait je maag zich een keertje om. 

Het was leuk met Rudi en Marijke, zij gaan door naar het noorden en het oosten, wij naar het zuiden.
Hoogstwaarschijnlijk zien we hen wel weer aan het einde van het seizoen op Bonaire, hun vaste stek.

1 opmerking: