dinsdag 30 december 2014

Van PR naar de DR

Wanneer je van Puerto Rico naar de Dominicaanse Republiek - ook wel Hispaniola genoemd - vaart, moet je de Mona Passage oversteken. De kenmerken van de Mona Passage zijn vergelijkbaar met die van het continentaal plat dat zich in de Golf van Biscaje bevindt. Het water tussen Puerto Rico en de DR wordt in een hele korte tijd, opgestuwd van 5000 meter naar 500 meter en dit kan hele rare golven veroorzaken.       
Nu hebben wij het geluk dat we deze oversteek gaan maken met redelijk stabiel weer, windkracht 4 uit het oosten met golven van ongeveer 2 meter. 

Wanneer de wind uit het noorden of zuiden zou komen, zou de situatie heel anders zijn, maar voor nu zijn de voorspellingen goed. 

We zijn uitgeklaard bij de douane in Puerto Rico en hebben netjes onze scheepspapieren terug gekregen. Hiervoor moesten we wel (weer) $19 neer tellen, maar goed we kunnen verder. 

Als je de pilots mag geloven zijn de inklaringsprocedures in de DR ook niet gemakkelijk, dus er staat ons nog iets te wachten. 

Dinsdag ochtend om 07.00 uur (lokale tijd) willen we vanuit Ponce-PR vertrekken. Het is ongeveer 140 mijl varen en met een gemiddelde snelheid van 5 mijl per uur hopen we, de volgende dag rond 11.00 uur bij onze eerste ankerplek aan te komen. Isla de Saona, op het meest zuidoostelijk puntje van de DR. 
Nederlandse tijd, staat onze aankomst dus gepland op 31 december zo rond 16.00 uur. Dan zijn we nog net op tijd om mijn moeder, die op deze dag jarig is, te feliciteren met haar 81e verjaardag en tegelijkertijd de jaarwisseling te vieren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten