maandag 9 december 2013

Hoppen langs de Puerto Ricaanse kust

Nadat we weer helemaal zijn bijgekomen van onze oversteek vanaf Aruba vervolgen we de reis. We zijn onderweg naar Sint Maarten maar eerst staat Puerto Rico en de Maagden eilanden op het programma.
De heersende windrichting hier is voornamelijk Oost en Noordoost, de richting die wij op willen. Overdag waait het 20 tot 25 knopen, windkracht 4 tot 5 en ook nog stroom tegen, hetgeen best een onrustige zee oplevert.
Volgens de boekjes is het, het slimste om 's ochtends heel vroeg te vertrekken of om
's nachts te varen. De zon komt om 06.45 op en wij proberen om 06.15 te vertrekken.
Op het moment dat de zon de aarde of in dit geval de zee weer gaat verwarmen, begint de wind door te zetten. Dit gebeurt meestal zo om een uur of 10.00. Wij proberen dan rond die tijd ergens te zijn. We gaan ervan uit dat we ongeveer 5nm per uur varen en dus we zoeken een plekje zo'n 15 tot 20 mijl verderop. Tegen de tijd dat de wind goed aantrekt liggen wij alweer achter ons anker, of zoals nu in een marina, nemen een kopje koffie - Nespresso what else- een gebakken eitje en zijn helemaal happy.
Op deze manier hoppen we een beetje langs de Puerto Ricaanse kust.
In het eerste baaitje bij Punta Balena zwemmen Lamentijnen, een soort zeekoeien. Ze zijn niet eng maar wel groot, zeker wanneer je net een rondje hebt gezwommen en nog geen 30 seconden later duikt er eentje op naast je boot.....
(Diep in mijn hart vind ik ze heel erg eng en lelijk. Ik heb daarna ook niet meer gezwommen ;-))
We liggen nu in de Yachtclub van Ponce, hebben direct bij aankomst 242 liter getankt, liggen aan een steiger, hebben elektriciteit, water en wifi. Hebben net samen op de fiets boodschappen gedaan.

Ellen is de was aan het doen, Martin werkt het blog bij. (Ja, je hebt mannen dingen en je hebt vrouwen dingen)
Morgen gaan we het historische stadje Ponce verkennen, een km of 5 op de fiets. Volgens de reisgidsen een plekje dat je beslist niet mag overslaan.
                                          # # # # #
We weten niet wie de gidsen hebben geschreven maar wij hebben niet kunnen ontdekken waarom je Ponce beslist niet mag overslaan. Het is er saai, oubollig, vergane glorie, geen leuke historische straatjes en of marktjes. Helaas. We hebben zelfs geen foto's gemaakt.

Wat het bezoek aan Ponce wel heeft opgeleverd.............

Ellen had al een tijdje een 'zoek en koop opdracht' uit staan voor knijpers.

Knijpers? Ja, knijpers!Hier heeft zij ze eindelijk gevonden. Helemaal blij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten