vrijdag 20 december 2013

Blind

Van Salinas willen we direct naar Culebra varen. Dit is ongeveer 60 nm. Janos heeft wel tips. Allereerst moeten we 's avonds om 21.00 vertrekken. We moeten binnen de riffen blijven en zo dicht mogelijk langs de kust varen. We kunnen binnendoor via de Boca del Infierno, de "Mond van de duivel". Volgens een andere lokale meneer worden de golven, met een beetje wind, daar wel een meter of 4 á 5 hoog. Dat klinkt niet echt bemoedigend.
Allereerst, wanneer we om 21.00 uur vertrekken is het werkelijk pikdonker. In het donker varen op zee is niet echt een probleem, maar in het donker tussen de riffen is toch een ander verhaal.
Gelukkig heb ik alle vertrouwen in onze apparatuur, want ik heb gezien dat de  geprojecteerde virtuele wereld en de werkelijke wereld heel erg goed met elkaar overeen komen.
Wij op weg in het donker, dit is toch wel andere koek. Ook in het donker blijken de kaartgegevens en de werkelijkheid goed met elkaar overeen te komen. Als er ergens op de kaart een boei staat, dan is die er in werkelijkheid ook. Het vraagt wel de nodige concentratie en alertheid om zo blind op je instrumenten te vertrouwen.

Er waren twee echte obstakels, El boca del Infierno en een zandbank ten noordwesten van het eiland Vieques.
Bij de "Mond van de duivel" loopt de diepte van 10 m plotseling terug naar 3 m om vervolgens direct naar 60 m af te storten. Logisch dat daar met een beetje wind hele rare zeeën kunnen ontstaan. Nu was het rustig en toch, met samengeknepen billen, voeren we er mooi over heen.

Ook bij de zandbank van Vieques viel het alleszins mee. Na een lange nacht kwamen we bij het eiland Culebra aan. Hier blijven we voorlopig liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten