zondag 12 mei 2013

Avontuur op vrijdag ochtend


Vlak voor ons vertrek van uit Antigua naar Barbuda hoorden we luid geschreeuw in de baai.
We waren redelijk op tijd opgestaan, hadden al koffie gedronken en ik was net van plan om een tweede kopje in te schenken. In eerste instantie denk je aan baldadige jeugd, maar ik ben toch maar even naar buiten gegaan om te kijken. Op één van de schepen in de baai staat een man op zijn achterdek heel hard te schreeuwen en te gebaren. Ik kijk in de richting waarheen hij wijst en zie direct wat er aan de hand is.
Een schip dat al een paar dagen in de baai aan een meerboei lag, is van die mooring afgeslagen en dreigt nu op de rotsen te lopen. Ik geef een gil naar Ellen dat ze iets moet aantrekken en dat ze moet komen. Ik krijg een korte broek aangereikt en spring in het bijbootje. Ellen, inmiddels ook aangekleed, volgt direct.
In de tussentijd zie ik dat ook al een andere 'Booter' bezig is om naar de plek des onheils te varen.
Met ons rubberbootje varen we razendsnel naar het zeiljacht, dat al met zijn neus tegen de rotsen ligt.

Met twee dinghy's proberen we het zeiljacht van de rotsen te krijgen. In de ene dinghy hebben ze de achterlijn van het schip te pakken gekregen en proberen daar mee te trekken. Wij wisten ons tussen de rots en het schip te manoevreren en konden daardoor gaan duwen. De boeg van het schip zat nog steeds vast op de rots, maar bij de tweede poging wisten we haar los te krijgen. Toen het schip eenmaal weer los was, hebben we haar gesleept en geduwd naar de plek waar ze vandaan kwam. In de tussentijd is Ellen aan boord geklommen samen met één van de mannen uit de andere dinghy. Hij stuurde en Ellen deed de voorbereidingen om het schip weer vast te leggen.

De lijn waarmee het schip vast lag aan de mooring bleek helemaal door gesleten. We hebben uiteindelijk met een andere lijn de boot opnieuw belegd.
Een half uur nadat we de klus geklaard hadden kwam de eigenaar van het schip, een lokale jongen, ons bedanken. Blijkbaar hadden ze aan de kant, we lagen tegenover een hotel, ook me gekregen wat er aan de hand was.
"You saved my life, this boat is all I have". Als dank kregen we twee flesjes Antiguaanse  'Hot sauce'.

1 opmerking:

  1. Ahhhhh en dan dat uitzicht erachter, ik ben jaloers!!! :-) Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen