vrijdag 3 november 2017

Hawaiki Nui Va'aOp Huahine vallen we met onze neus in de boter. Niet alleen omdat Hannie en Jacob van de Jonas, de laatste vrije mooring voor ons weten te bemachtigen, maar ook vanwege de jaarlijkse kano race.


In het dorpje Fare, gonst het van de activiteiten. Hier wordt de Hawaiki Nui Va'a gevaren, de wereld kampioenschappen lange afstand varen met outrigger canoe's.

In Nederland heeft ieder huishouden wel één of meerdere fietsen, hier heeft ieder huishouden tenminste één outrigger canoe. De outrigger is een hele slanke kano, die aan de zijkant een drijver heeft om de balans in het bootje te bewaren. Je hebt ze in alle soorten en maten, van hele kleine één persoons, tot enorme tien persoons kano's.


Er gaat een enorme organisatie vooraf aan de Va'a. Al het materiaal, teams, begeleiders, officials, volgboten etc. moet over het water worden aangevoerd.


De Hawaiki 2017, wordt in drie dagen gevaren van Huahine, via Raiatea en Taha'a naar Bora Bora. Dan hebben we het over afstanden van respectievelijk 45, 24 en 60 kilometer, over open zee. De gemiddelde tijd die voor deze afstanden de laatste paar jaar is geklokt ligt op 3.20 uur, iets minder dan 2 uur en uiteindelijk 4.15 uur.


Er doen ongeveer 70 tot 100 teams mee, uit alle streken van de wereld. Deze race wordt alleen in 6 persoons kano's gevaren. Je hebt diverse klassen, Veteranen Heren, Junioren Heren, Veteranen Dames en Junioren Dames. De winnaar van het algemene klassement kan met een geldbedrag van 1.200.000 Polynesische Franks = €120.000 naar huis gaan, bovenop de diverse prijzen voor de afzonderlijke categorieën.


Alle boten worden gewogen en krijgen een bepaalde rating. De teams zetten hun boten in de was, de afstelling van de drijvers wordt gefinetuned, ze trainen, kortom dit is echt een wereld happening en wij liggen eerste rang.


Voor achtergrond informatie en de officiële website klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten