zaterdag 14 januari 2017

San Blas - Ustupu


Het Guna Yala gebied bestaat uit ongeveer 350 eilanden, waarvan er een stuk of 70 bewoond zijn.
Er leven, om en nabij 55.000 Guna indianen, verspreid over deze eilanden en het vaste land. Dit is ongeveer 10% van de oorspronkelijke bevolking. De Guna zijn, ten tijde van de Spaanse overheersing gevlucht naar de eilanden, om zich daar uiteindelijk permanent te vestigen.
De mensen hier, zijn klein van stuk. De gemiddelde lengte ligt ergens rond de 1.60.
Ustupu is het dichtst bevolkte eiland, hier wonen ongeveer 10.000 mensen op een paar vierkante kilometer. 
Het leven op de eilanden speelt zich voornamelijk op en rond het water af. Alles wordt door middel van bootjes af- en aangevoerd. Her en der verspreid over de eilandjes vindt je wel een enkele airstrip, maar het meeste vervoer gaat toch over het water.

Het is zwaar werk om met een ulu te varen. Die dingen wegen toch gauw een paar 100 kg. Het peddelen en het besturen ervan vraagt een speciale techniek. 


Sommige ulu's hebben een zeiltje, vaak gemaakt van oude lappen, waarmee ze prima vooruit komen. Het is prachtig om naar te kijken.

De voornaamste bron van inkomsten op de eilanden is de verkoop van kokosnoten. Er komen speciaal boten uit Colombia om hier ladingen kokosnoten te halen. 

Internet en telefoonverbindingen vind je bijna niet, alleen op de wat grotere eilanden staat af en toe een zendmast, met een beperkt bereik. 


Het is lastig varen tussen de eilanden. Lastig is niet echt het juiste woord, je moet geconcentreerd varen, want je vaart constant tussen de riffen. De elektronische kaarten van Navionics zijn eigenlijk onbruikbaar. 1 opmerking: