maandag 9 januari 2017

Oliebollen in de San Blas

Dat we ooit oliebollen zouden eten op de San Blas, hadden we nooit kunnen vermoeden.
Op oudejaarsdag, de verjaardag van mijn moeder, werden we uitgenodigd op de Helena om oliebollen te komen bakken en natuurlijk eten.

Thuis, in Nederland, organiseerden Ria en Peter, ieder jaar bij hen in de schuur, een soort oliebollen festijn. Zij zorgden voor heet vet, soep en een drankje, terwijl de gasten het beslag mee namen. Deze traditie wilden ze op zee ook voortzetten.

Samen met Leonie en Martin van de La Rossa, togen we naar de de Helena. 
Ria had het vet al warm en de eerste lading oliebollen lag al dampend op ons te wachten. Martin en Leonie, die uit Duitsland komen, zijn niet bekend met 'olliebollen' en ze eten hun vingers er bijna, bij op. Wij ook;-))
Ellen maakt appelflappen en verse ananas beignets. Heerlijk. 
Wat een perfecte manier om deze oudejaar traditie in ere te houden. 

Bij de Guna, is het traditie om druiven te eten tijdens de jaarwisseling.

Oudejaarsavond hebben we doorgebracht met een stuk of 40 zeilers op één van de onbewoonde eilandjes hier voor de kust. Iedereen had wel iets te eten en te drinken bij zich, wat weer door iedereen werd gedeeld. 
Door de diverse nationaliteiten, die ook weer allemaal hun thuis basis in een andere tijdzone hadden, hebben we het nieuwe jaar diverse keren ingeluid. 

Als klap op de vuurpijl, kregen we een fantastisch vuurwerk gepresenteerd,  door een superjacht uit Bermuda, dat hier ook voor de kust lag. 

Nieuwjaarsdag zijn we rustig begonnen. Lekker uitslapen, gekookt eitje bij het ontbijt -het is zondag tenslotte- en plannen door gesproken voor de toekomst.

We hebben een bezoek gebracht aan een nabij gelegen, bewoond, eiland.
De 'chief', die we van 40 liter water voorzien hebben, had ons uitgenodigd om zijn dorp te bezoeken. 
Zelf was hij er niet toen we kwamen, maar we werden allerhartelijkst door de andere dorpsbewoners welkom geheten. 

Het leven is simpel hier.


Wij wensen iedereen die dit leest, al het goede in 2017.

NB. Net, bij het publiceren van dit blog, hoorden we dat de Helena, op weg naar Jamaica haar mast verloren heeft. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken voorgevallen. Ria en Peter zijn veilig aangekomen op het Colombiaanse eiland, San Andres.
De allerlaatste foto van de Helena, hier nog met mast, bij vertrek van Salardup naar Jamaica.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten