zondag 27 november 2016

Acapella in Colombia deel 2

We vliegen met 5 boten naar Bogota. De Rossa, Helena, Jonas, Tina Princess en Acapella.
Vliegen in Colombia is ook vrij goedkoop. Voor ongeveer €40 enkele reis vlieg je met Avianca of Vivacolombia het hele land door. Van Santa Marta naar Bogota is het ongeveer anderhalf uur vliegen. De Rossa, met Martin en Leonie, vliegt gelijk door naar een andere plaats, terwijl de Tina Princess, doordat ze problemen hadden met hun booking, een vlucht later nemen.

Bogota is een levendige stad, met een mooi historisch centrum en leuke wijkjes. Ook hier vind je overal restaurantjes en fruitverkopers.

We logeren in hotel Muisca midden in het centrum, erg leuk. Enige nadeel is, dat het aan het einde van een zeer steile straat ligt. Als je dan ook nog de hoogte (ongeveer 3000 meter) waarop Bogota gebouwd is in aanmerking neemt, is het een zware klim terug naar je kamer als je 's avonds lekker gegeten en gedronken hebt.

Een georganiseerde fietstocht door de stad, was zeker de moeite waard. Je komt op plekken waar je normaliter niet komt en krijgt ook nog veel achtergrond informatie over de stad en haar geschiedenis.
Met name over Pablo Escobar en zijn kornuiten, de guerrilla groepen, Farc en M-19. Het ging er heftig aan toe in de tachtig- en negentiger jaren. (We kijken nu naar de serie 'Narcos'. Hierdoor krijgen we ook wel iets meer inzicht hoe het er in die tijd aan toe ging.)
Het was wel jammer dat het regende

Hoogtepunt van ons bezoek aan Bogota en omgeving was toch wel de 'zout kathedraal' in het plaatsje Zipaquira. In de zoutmijnen van Zipaquira hebben mijnwerkers een ondergrondse kathedraal gebouwd waar 8400 mensen kunnen plaatsnemen. Hiervoor hebben ze 250.000 ton zout uit gegraven. In de gangen die naar de ondergrondse kerk (180 m onder het aardoppervlak) leiden, hebben de mijnwerkers de 14 stadia van de lijdensweg van Christus uitgebeeld, in de vorm van kruisen die uit de wanden zijn gehakt.

Zelf hebben wij niets met het geloof, maar deze kerk was bijzonder imposant. Aan het eind van de gangen kwam je in de daadwerkelijke naaf, waar een kruis, 16 meter hoog en 10 meter breed uit de wand leek te verrijzen.


We komen er niet graag voor uit, maar in Colombia krijg je op veel plaatsen senioren korting, als je boven de 60 bent. Als rechtgeaarde Hollanders lieten wij dit niet aan ons voorbij gaan. Op vertoon van ons paspoort konden we gratis naar het goudmuseum en kregen we 50% korting op de entree van de zout kathedraal en het Botero museum (Elk nadeel heb z'n voordeel ;-))

Zowel in Bogota als in Medellin, is de beroemde Colombiaanse kunstenaar Botero, alom vertegenwoordigd

Op dag vier, zijn wij alleen verder gegaan. De Tina's vliegen terug naar de boot, Jonas en de Helena gaan nog een bezoek brengen aan een koffieplantage en wij vliegen naar Medellin. Ook nu weer met Avianca, die allemaal nieuwe Airbussen heeft. Nadat wij ons, aan boord, bekend hadden gemaakt als KLM personeel, kregen we een upgrade naar de businessclass.


Medellin is immens groot en druk, heel veel kleine winkeltjes, stalletjes, fruitverkopers, enorm veel mensen, heel veel zwervers, maar ook heel veel politie. Aan de ene kant was het een gezellige drukte maar aan de andere kant kwam de stad ook wel weer op je af. De stad zelf is vrij modern en de historische gebouwen liggen her en der verspreid over een groot oppervlak. Wij hebben heel veel gelopen, maar er is ook een zeer goed en efficiënt metro systeem.

Ook nu weer vonden we het leukste moment buiten de stad. Met lokale busjes zijn we naar de Piedra de Penol gegaan, ongeveer 50 km buiten de stad.

De Piedra is een rots, een monoliet, die 200 m hoog is.

Je kunt omhoog komen door 659 traptreden te beklimmen. Het was zwaar maar het uitzicht was adembenemend (of kwam dat door de zware klim ;-))

Inmiddels zijn we weer terug in Santa Marta en bereiden ons voor, om ergens in de loop van de komende week, naar de San Blas eilanden te vertrekken.

Handige apps die we gebruiken zijn: maps.me  en Spanishdict
Twee gratis apps die je allebei, 'offline kunt gebruiken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten