donderdag 17 december 2015

Scharrelen tussen de baaitjes

Het blijft een beetje een gedoe, maar ja, 'regels zijn regels'.
Na een maand moet je de Britse Maagden eilanden (BVI's) verlaten. Je kunt langer blijven maar dan moet je de boot 'invoeren'. Dit betekent dat je ongeveer U$300 invoer belasting moet betalen. 
We laten het maar even voor wat het is en klaren, netjes uit.

Een uur later klaren we weer netjes in, op St. Johns. Het eerste eiland van de USVI's. (de Amerikaanse Maagden.) (Je hebt ook nog de Portugese Maagden maar die horen bij Puerto Rico, wat overigens ook Amerikaans is. Snappen jullie het nog?)

Wij scharrelen in de tussentijd een beetje tussen de eilanden en de baaitjes. Norman Island, Peter Island, Roadtown, Sopershole, Caneelbay en Frances Bay. We hoeven nooit verder dan 5 tot 10 mijl te varen. Alles bij elkaar zijn we dan maximaal 2 uur onderweg.
Overal is het leuk, in de ene baai is het wat drukker dan de andere, maar uiteindelijk lig je overal prima. De Amerikaanse kant is goedkoper dan de Engelse kant. In de BVI's betaal je gemiddeld U$30 per mooring, terwijl je bij de Amerikanen de helft betaald. Daar staat tegenover dat je in het Engelse deel vaak nog wel keuze hebt tussen ankeren of een meerboei op pikken, terwijl de Amerikanen bijna iedere baai vol gegooid hebben met moorings . De ballen liggen zo, dat je eigenlijk nergens meer kunt ankeren en je wel verplicht bent om een meerboei op te pikken. Natuurlijk is zo'n bal op pikken gemakkelijker dan ankeren, maar het gaat wel ten koste van een stukje 'vrijheid'.
In het Amerikaanse deel, gaan ze uit van het eerlijkheid principe. In het midden van de baai ligt een soort vlot met een brievenbus erop. Onder de brievenbus staat een grote Tupperware doos en in deze doos zitten enveloppen. Je stopt U$15 in de envelop en deze deponeer je in de brievenbus. Klaar ben je. Heb je, nou net niet voldoende contant geld op zak, dan is dat ook geen probleem. Je vult je credit card nummer in op de envelop, dan wordt het vanzelf van je rekening afgeschreven. 

Onderweg naar de Bambooshay party 

Het is gezellig onderweg. Naast de contacten en de party's van de 'Zoute Honden' ontmoeten we ook weer veel Hollanders. 'Lily' met Ron en Ineke, 'Selene' met Tjerk en Hennie, leuk. Het bekende ritme van borrelen, eten, zwemmen enz. hebben we alweer helemaal te pakken. Niet dat we het ooit kwijt geweest zijn hoor.
Lily en Selene aan boord van de Acapella

Geen opmerkingen:

Een reactie posten