dinsdag 27 mei 2014

Los Roques

De aankomst op Los Roques was op zijn minst toch wel spectaculair te noemen. Met 25 knopen wind en golven van 2 á 3 meter werden we tussen de riffen van de Boca de Sebastopol, aan de zuidoostkant van de lagune, naar binnen geperst. Eenmaal voorbij het eerste rif waren de golven helemaal verdwenen, rechts van ons zagen we ze tegen het rif aan beuken maar op de plek waar wij voeren was het water glad.
Op zicht, 'eyeball navigation' in het Engels, vervolgden we onze weg tussen de ondieptes en de riffen. De kaart gaf wel globaal aan hoe de situatie was, maar de werkelijkheid was toch wat gecompliceerder.
Het was wel prachtig om zo te varen, het ondiepe water herkende je door de lichtblauwe kleur en zolang je er maar voor zorgde in het midden van de donkere gedeeltes te blijven had je constant voldoende water onder de kiel.
Los Roques is een archipel van ongeveer 25km² met tientallen kleine eilandjes, zandbanken en riffen, met een spectaculaire onderwaterwereld. Het is dan ook niet voor niets een Venezolaans nationaal park. Alleen het hoofd eiland, Gran Roque, is bewoond. Er is een prachtig kleurrijk dorpje, er zijn geen wegen alleen zandpaden en de bevolking leeft van het toerisme. Dagelijks worden er op het kleine vliegveld toeristen gedropt die zich van daaruit met watertaxi's verspreiden naar de stranden op de verschillende andere eilandjes. Op Gran Roque heb je heel veel Posada's, Bed&Breakfast's , een aantal restaurantjes en een piepkleine supermarkt. Alles moet worden ingevlogen of met de boot, die één keer in de week vanaf het vasteland komt, worden gebracht.
Wij hebben een paar eilandjes aangedaan, de één nog mooier dan de ander maar wel heel er stil en verlaten. Andere zeilers zijn we niet tegen gekomen.

                      Met de watertaxi vanaf onze ankerplek naar Gran Roque.

De officiële koers van de Bolivar ten opzichte van de Amerikaanse Dollar is 6.8 Bolivar tegen 1 U$. Op de zwarte markt echter, krijg je 55 Bolivar voor 1 U$ en deze prijs wordt door iedereen geaccepteerd. Voor buitenlanders is het hier dan ook allemaal spotgoedkoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten