zondag 19 januari 2020

Acapella on the road - Auckland to Wellington

Nog even oefenen en hij kan zo met de 'Haka' (Maori wardance) mee doen

Na terugkeer uit Sydney, zijn we na een nachtje slapen in het Kiwi Airport Motel - waar we de auto 10 dagen gratis konden parkeren - in de richting van Whitianga in Coromandel gereden. Hier hadden we een afspraak met Alco en Rozemarije en hun zoontje Kian. We hebben Alco en Roos vijf jaar geleden in de Carieb ontmoet. Ze waren toen onderweg naar Nieuw Zeeland om daar te gaan wonen en leven. Het is hen gelukt.

(foto van Face Book)

In Whitianga sliepen we op een parkeerplaats midden in de stad. Dit is het voordeel als je een 'self contained' campervan hebt. Dan mag dit. Je vindt overal vrije kampeerplekken, de één wat groter dan de ander, maar er is altijd wel ergens een plekje te vinden.

Alco en Roos vertelden ons over "Hot Beach", een half uurtje rijden vanaf  Whitianga. Dit hadden we ook al van anderen gehoord als aanbeveling.


Als je op Hot Beach, ongeveer van 2 uur voor tot 2 uur na laagwater, een gat graaft in het zand, stuit je op een gegeven moment op 'warm water'. Ja echt warm, soms wel heet. In het hele gebied is vulkanische activiteit. Het is niet eens zover van White Island, waar onlangs zeer onverwacht een eruptie plaatsvond.
Laagwater was om 10 uur in de ochtend, dus we hebben ons eerst maar geïnstalleerd op de Top10 Camping naast Hot Beach. De volgende ochtend gingen we gewapend met een schep naar het strand. Er waren al tientallen mensen aan het graven, wat hilarische plaatjes opleverde. Als het in jouw gat niet lukt, kun je altijd nog een andermans gat gebruiken. (Dan zeggen ze dat Duitsers erg zijn..)


Nieuw Zeeland is natuur, natuur en natuur volgens een Nederlandse mevrouw, die hier al sinds haar 16e woont. We ontmoetten haar in de Fernland Spa, bij het stadje Tauranga. Bij de Fernland Spa overnachten we, want we mogen dan gratis gebruik maken van het op natuurlijke manier verwarmde mineralen bad. Heerlijk.  'sAvonds hebben we een plons genomen en de volgende ochtend voor vertrek nog een keer.


Zoals reeds gezegd, in een heel groot deel van dit gebied vind je thermische activiteit. Rotorua, onze volgende stop, is er juist wereldberoemd om. Hier heb je Te Whakarewarewa Thermal Reserve. Hier bevind zich de Pohutu Geyser, de grootste geyser in de zuidelijke hemisfeer. Hij spuit ongeveer twee keer per uur en de straal kan een hoogte van wel 30 meter bereiken.


Na de geysers, was Lake Taupo aan de beurt. Een enorm groot meer, ooit ontstaan door een vulkaan uitbarsting, leerden we later in het Te Papa museum van Wellington. In feite is het meer een enorme kratermond. In de duinen die het meer omgeven, konden we ook gratis kamperen. Er stonden wel 60 campers, in alle soorten en maten. Op het hele terrein was slechts één toilet aanwezig. Een 'huuske', een gat in de grond met daarbovenop een pot. Soms stonden er wel tien mensen in een rij te wachten, allemaal met een toiletrol onder de arm. Het water van het meer was steenkoud, maar bikkels als we zijn, hebben we toch gezwommen.

We zijn onderweg naar South Island, maar de wijnroute op het noord eiland konden we natuurlijk niet overslaan.

Poppie, een sprankelende wijnmaakster die heerlijke wijnen maakt

Nieuw Zeeland staat natuurlijk ook bekend om zijn heerlijke wijnen. Het gebied rond Martinborough in het zuidoosten van het Noord Eiland heeft een goede reputatie. Er zijn enorm veel winery's die dagelijks proeverijen organiseren. Voor €6 kun je zes verschillende soorten wijn proeven. Dit was aan ons natuurlijk wel besteed. Op de camping konden we fietsen huren en hiermee hebben we diverse winery's bezocht. Het resultaat zie je hier onder.Wellington, was onze laatste stop voordat we konden oversteken naar het Zuid Eiland. Tja, het is gewoon een 'grote' stad, met winkels, restaurants, veel mensen, gezelligheid en ook het Te Papa museum, het antropologisch museum van Nieuw Zeeland. Hier hebben we het grootste deel van de middag doorgebracht.


Inmiddels zijn we met de Interislander ferry overgestoken naar Picton op South Island. Hierover in het volgende blog meer....


4 opmerkingen:

 1. Leuk verslag, veel herkenbaar. Dus de bike wine tour op het noorder eiland was een succes. Kun je op het zuidereiland herhalen. Keep on going.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te zien en lezen! Het is alweer ruim 10 jaar geleden dat ik er was maar nog zeker herkenbaar. Zo’n fiets wijn Tour zouden ze ook in Zuid-Afrika moeten introduceren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Martin en Ellen. Wat een mooie reportage weer. Onze kennis van Nieuw Zeeland wordt steeds beter. Ik heb nooit geweten dat er zoveel vulkanische activiteit is. De geysers doen me weer denken aan het Yellow stone park waar we ook hebben genoten van deze natuurverschijnselen. We kijken al weer uit naar het volgende verhaal. Carel en Wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie avonturen weer! Ook met Ben is het leven goed!

  BeantwoordenVerwijderen