dinsdag 21 mei 2019

Gevangen op de oceaan

Nadat de storm was gaan liggen in Nieuw Zeeland, hebben we nog een dag gewacht tot de zee een beetje tot bedaren zou komen. Op dinsdag 14 mei zijn we vertrokken van uit Opua in de richting van Fiji. Aanvankelijk was er geen wind en hebben we de eerste 24 uur constant de motor aan gehad. Op een gegeven moement, toen we uit de luwte van NZ kwamen stond er een heerlijk briesje van ongeveer 15 knopen, schuin van achter. Dit is voor de Acapella een prima windje om goed vooruit te komen. Met een knik in de schoot gingen we richting Fiji.

Onderweg hebben we iedere dag om 18.00 uur contact met de andere schepen met wie we op varen. De Loupan, Atla en Exocet Strike (weet nog niet waar deze naam vandaan komt).Ook melden we ons iedere avond via de korte golf radio op het SOPAC Net(South Pacific Cruisers Net) Dit net is voor en door cruisers opgezet. Je kunt je positie melden en de situatie waar in je je bevindt, weer, wind golven etc. Op deze manier krijg je zelf weer informatie over de situatie om je heen en welke schepen zich bij jou in de buurt bevinden.

De voortgang is goed, nog ongeveer 1000nm te gaan. Overdag hangen we op de bank in de kuip, lezen een beetje, luisteren naar muziek of kijken een filmpje op de Ipad. Er is voldoende vers voer aan boord dus we hoeven niet te vissen. Gedurende de nacht hebben we een wacht systeem van 3 uur op, 3 uur af. Na het radio net gaat Ellen om 19.00 uur naar bed tot 22. Daarna ga ik van 22 tot 01 en vervolgens Ellen weer van 01 tot 04. Als ik dan na mijn slaapje van 04 tot 07 op dienst kom, kunnen we om 07.15 luiteren naar Gulf Harbour Radio. GHR is een radio net, opgezet door David en Patricia, beiden ex cruisers. Patricia begint iedere ochtend met algemene informatie over wat er in de wereld gebeurt waarna David -hij is meteoroloog- om half acht met de weerberichten komt. David geeft vrij specifieke weer en routing informatie voor het hele gebied tussen NZ, Vanuatu, New Caledonia,Fiji en Tonga. Ook kun je ze mailen om specifieke informatie voor jou positie en route te vragen.

We gaan lekker en maken al plannen wat we gaan doen om onze trouwdag, op 23 mei te vieren. We zijn onderweg naar Savusavu en onze vrienden, Hanny en Jacob, van de Jonas hebben beloofd ons daar op te wachten.

Veel boten onderweg naar Fiji en Tonga maken een tussen stop op het Minerva Reef. Dit is een verzonken atol, midden op de oceaan. Het heeft een doorsnee van ongeveer 5km en het water in het atol gedraagt als een klein meer. Buiten het rif heb je oceaan deining, maar binnen is het water vlak. Je kunt er goed ankeren, want het is maar 20m diep. Hoewel het een bijzondere plek is, hebben wij niet zo'n behoefte om naar Minerva te gaan. We varen lekker en het is toch een omweg.

Op een gegeven moment meldt David van GHR dat zich noord van Fiji een Tropical Depression ontwikkelt. Deze TD zou kunnen uitgroeien tot een cycloon en het is ook nog niet duidelijk hoe hij/zij zich gaat gedragen.(Het heeft nog geen naam, alleen een nummer.F29). Dit is natuurlijk geen nieuws waar je op zit te wachten. Ergens in het weekend komt de depressie bij Fiji aan met verwachte windsterktes tussen de 40 en 50 knopen.

Met onze voortgang komen wij net na het weekend in Fiji aan. Dit betekent, dat we de laatste paar dagen, er dus middenin komen te zitten. Dit is helemaal geen goed nieuws.

GHR,raadt iedereen die voor het weekend binnen kan zijn aan, om gas te geven. Alle andere schepen wordt geadviseerd om uit te wijken naar het Minerva Reef(Pos:23*38'452Z-178*53'636W)om daar af te wachten tot de situatie duidelijk is.

Inmiddels zijn we op Minerva(Noord)(Zuid bestaat ook)aangekomen. We liggen met ons anker goed in gegraven op 17m water met 60 meter ketting uit. Het waait 18 tot 20 knopen en het water is vrij glad. Buiten zie je golven van 2 tot 3 m maar hier binnen zijn het korte golfjes van 30cm.

Hiervandaan is het nog 450 nm naar Savusavu. De wind verwachting is naar beneden bijgesteld en de TD wordt geen cycloon. Dit is het goede nieuws! Hier op Minerva moeten we de komende dagen nog wel rekening houden met een windsterkte van 25 knopen, met uitschieters tot 30kn, maar dit is allemaal goed te overzien. Helaas als de depressie voorbij is, draait de wind naar het noorden. Laat dit nou precies de richting zijn waar wij naar toe moeten.
Dus met andere woorden, het kan nog wel een tijdje duren voordat we hier weer weg kunnen. We maken van de nood en deugd en genieten van deze bijzondere gevangenis.

----------
Sent via SailMail, http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten