dinsdag 17 juli 2012

De Race van Alderny

Wanneer je van Cherbourg naar Guernsey wilt varen, moet je door de Race (spreek uit Raz) van Alderny. Dit is een gebied waar diverse getijde stromen samenkomen. Het gevolg is dat er een hele rare wilde zee onstaat, de golven gaan alle kanten uit en je weet niet waar ze vandaan komen.
Hier moet je dus even je tanden op elkaar bijten.
Het is een gebied waar de stroom kan oplopen tot wel meer dan 6 knopen.
Je moet er dus voor zorgen dat je hier op tijd bent op het moment dat de kentering daadwerkelijk aan de gang is. Ben je vroeg dan wordt het een ware marteling om er door heen te komen en ben je te laat dan heb je kans om door de stroom gegrepen te worden, met alle gevolgen van dien.Op de foto's hierboven en onder zie je de Sylver van Gerard en Lies v/d Horst.
We varen al een paar dagen met elkaar op. Het is een Hallberg Rassy 42, zo'n schip weegt toch al gauw 15 ton.

Zo werden wij dus ook door de golven op en neer geslingerd.


Als je er dan éénmaal door bent is het dan ook heerlijk zeilen met de stroom mee. Na een uurtje of zeven konden we aanmeren aan één van de drijvende steigers in St.Peter Port en kon de Engelse vlag weer gehesen worden.


Inmiddels hebben we onze bankpassen opgehaald en kunnen we dus weer geld gaan uitgeven. Dat is maar goed ook want Guernsey is belasting vrij ;-))2 opmerkingen:

  1. Nou, goed gedaan! En zie ik zowaar zon?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jacqueline Boog19 juli 2012 om 12:41

    Hoi lieve schatten,
    met veel plezier lees ik jullie blog. Ruim een maand weg en wat een avonturen al. Het weer is hier ook nog steeds bagger, dus kan me voorstellen dat jullie nu richting Spanje gaan. Jullie worden echt al vergevorderde zeilers. Heel veel succes en plezier. Geniet van alles. dikke kus van Jacq en BOb.

    BeantwoordenVerwijderen