donderdag 16 augustus 2018

The Kingdom of Tonga


Wat eten we op Tonga? Wat een barbaren, in plaats van een Tongan Feast, eten we Fish&Chips

We zijn alweer twee weken in Tonga en voelen ons helemaal thuis. Martin heeft toch maar afgezien van het plan om koning van Tonga te worden. Er is een hoop werk te doen hier, wat zeker niet lukt in die paar weken dat we hier zijn en de maagden zijn toch ook niet zo aantrekkelijk als hij gehoopt had.


Overal waar we aankomen is het weer een ontdekkingstocht. Waar is de geld automaat, hoeveel is het geld (Tongan Pa'anga) waard en wat kun je er voor kopen, waar is het dinghy dock, de wasserette, de supermarkt, is er internet, wat moeten we zien en doen, etc.

In  de wasserette kun je voor 25 ToP (€12,50) één load laten wassen, drogen en vouwen

Op de groente en fruit markt is redelijk veel te krijgen, het is er gezellig en de dames zijn altijd in voor een praatje.

Alle supermarkt(jes) worden gerund door Chinezen. Je kunt er veel goedkope Chinese troep kopen, maar mbt eten en drinken is er weinig keus. Af en toe komt er een vrachtschip uit Nieuw Zeeland en dan hoop je dat er weer wat vlees of kaas gebracht wordt.
Inmiddels heb ik van een lokale dame een yogurt maker gekregen. Door het zelf te maken hebben we iedere ochtend verse yoghurt. Zuivel producten zijn hier nauwelijks te koop.


We liggen met de Acapella in een hele beschutte baai, voor het stadje Neiafu. Het weer is heel wisselvallig. De wind draait alle kanten op en de temperatuur zakt 's nachts naar 18 graden. We slapen weer onder een dekbed.

Uitzicht op de baai vanaf Mount Talau

Het stadje zelf is een beetje verpaupert. Op veel plaatsen waar we komen zie je heel veel loslopende honden. Hier kom je overal wilde varkens tegen, die overigens vaak tijdens een Tongan Feast opgegeten worden.
De mensen zijn erg vriendelijk en veel mannen dragen een rok met daaroverheen een soort mat. De nationale dracht voor volwassen mannen is een lange zwarte rok. Bij de jeugd zie je iets meer kleur. De mat is een soort status symbool en dient als eerbetoon voor de kerk en de koning.


Geen mat, desalniettemin toch met veel respect, in jeugdige kleuren op weg naar de kerk

Op zondag een keer naar de kerk, is een must in deze contreien. Wat kunnen deze mensen mooi zingen, soms wel vijf stemmig.


Daarna een toertje over het eiland en een Tongan Feast als lunch. Dit is een uitgebreid buffet met allerlei lokale gerechten, waarvan het hoogtepunt een varken aan het spit is.

Er is een grote groep Nieuw Zeelandse en Amerikaanse zeilers die hier langere tijd liggen. Zij organiseren van alles voor de andere zeilers. Ieder ochtend om 08.30 is er een radionet, waar in alle voor die dag bijzondere gebeurtenissen besproken worden. Toertjes, restaurantjes, de wekelijks terugkerende vriendschappelijke zeilrace op vrijdag avond, uitwisseling van diensten en producten, de jamsession of  'open mic' op zaterdagavond, bijzondere ankerplekken in de omgeving en wat daar dan weer te doen is.

Open mic. Martin begeleidt, Karen und Reinhard van Findus

Morgen staat bij ons 'swimming with whales' op het programma. Hier komen we in ons volgende blog op terug.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten