zondag 29 november 2020

Vakantie in NZ op de boot


Ook de zwemvesten worden getest

Aangezien de hele wereld nog steeds op slot zit, gaan we maar genieten van het varen in NZ. De afgelopen maand heeft volledig in het teken gestaan van muziek en de boot vaarklaar maken. Het plan is om een paar weken langs de oostkust te varen, bij eilandjes te ankeren en te genieten van de vrijheid. Het zijn allemaal dagtochtjes, dus geen 'nacht stress'.

Acapella uit het water om de onderkant schoon te spuiten

Acapella vanuit de lucht

Het is alweer een jaar geleden dat we hier, voor de tweede keer, aan kwamen en in de tussentijd hebben we niet meer gezeild. We controleren alles dubbel, doet de ankerlier het nog, rollen de zeilen goed uit, worden de accu's geladen, hoe is de motor, de watermaker moet opgestart worden, voorraden inslaan, de onderkant van de boot schoonspuiten, kortom een enorme waslijst, maar we zijn klaar voor vertrek.

Afgelopen maand had Martin nog twee 'gigs' oftewel (betaalde) optredens. Een optreden in het gemeentehuis als duo, zang en gitaar en een ander optreden als band in The Old Parakao Store, een zeer gezellig café/bar/restaurant  ongeveer 45 min rijden vanaf Whangarei. Met twee lokale muzikanten (Michael piano en Andrew op drums) werd erg druk geoefend op een nieuw repertoire. Vijftig liedjes werden er in een paar weken ingestampt. De band heet 'Easy Street'. Het optreden in Parakao was een geweldig succes en ze proberen nog een paar optredens in de omgeving te boeken. Het geld stroomt binnen ;-))


Easy Street Video


Het weer is inmiddels zomers geworden. Na alle regen is het heerlijk om 's ochtends wakker te worden en buiten in het zonnetje te kunnen ontbijten. De temperatuur is rond de 21 graden en de dagen zijn weer lekker lang. Er is nu weer precies 12 uur tijdverschil met NL. De bomen staan weer volop in bloei en we zien de meest kleurrijke bloemen langs de kant van de weg. We hebben echt een vakantie gevoel.


Ondertussen vermaakt Ellen zich met het spelen op de ukulele. Er is een hele groep beginners, die iedere week een nieuw nummer instuderen. Ook het plaatselijke zwembad wordt regelmatig bezocht voor de broodnodige beweging. Iedere ochtend om negen uur start de Aquafit en als Ellen vroeg genoeg wakker is gaat ze er op de fiets heen.

Er is altijd wel een reden om een klein feestje te organiseren. Dit keer een potluck met sjoelbak competitie om de aankomst van de Yori te vieren. Henk en Marjolein van de sv Yori zijn vanuit Whangarei vertrokken en zijn na precies 2 maanden varen, veilig aangekomen op Reunion, in de buurt van Zuid Afrika. Een traject van 8000nm (14816km). Geweldig, wat een prestatie. We zijn trots op ze en konden dat in een WhatsApp gesprek meteen tegen ze zeggen.


Vandy, één van de yachties, werkt als vrijwilligster bij een vogelopvang centrum en zij nodigde ons uit voor een rondleiding. Dit was echt heel bijzonder. Er was paar dagen daarvoor een aangereden roofvogel binnengebracht en deze werd net die dag vrijgelaten. Zijn vleugels waren gelukkig nog in orde. De Kiwi, een beschermde vogelsoort in NZ, kun je hier van dichtbij bekijken. Normaal zijn het nachtdieren, maar Sparky, de één potige Kiwi die daar in het centrum woont, is een dagdier geworden. Ook Albatrossen die in NZ hun broedgebied hebben, worden soms uitgeput op het strand gevonden. Ze worden naar de opvang gebracht om aan te sterken en uiteindelijk weer vrij gelaten. 

Youtube link to Bird Recovery Centre Video


Het is wel weer even wennen om op een varende boot te leven. Na een jaar van stil liggen, met de stekker in het stopcontact, geen last van deining, geen anker stress in harde wind, onbeperkt water etc. Nu moeten we weer heel bewust opletten wat we doen.

Inmiddels liggen we op Great Barrier Island, ongeveer 70 km uit de kust. Het is prachtig hier in Kiwiriki Bay. Hierover volgende keer meer.


1 opmerking: